Blog

Ağız kokusuna karşı ne yapmak gerekir?

Ağız boşluğundaki mikrobiyal çürüme, kötü ağız kokusunun ana nedenidir. Reaksiyonlar sonucu uçucu kükürt bileşikleri oluşmaktadır. Ağız kokusuna sebep olan en önemli bileşikler hidrojen sülfür, metil merkaptan ve dimetil sülfür gazlarıdır. Genellikle oksijensiz ortamda çoğalan bakteriler tarafından üretilmektedir. 

 

Ağız kokusundan sorumlu mikroorganizmaların çoğu diş eti hastalıklarında rol oynamaktadır. Yani, ağız kokusu ile diş eti hastalıkları arasında pozitif bir ilişki vardır. Dil yüzeyinin gıda artıklarıyla kaplanması hesaba katıldığında ağız kokusunun şiddeti daha fazla hissedilmektedir. 

 

Birçok farklı sebepten kaynaklanabiliyor olsa da tüm ağız kokusu vakalarının yaklaşık % 85’inin kökeni ağız boşluğunda bulunur.  

 

Düzenli diş hekimi kontrollerinin yapılması diş ve dişeti kaynaklı oluşabilecek sebepleri ortadan kaldırmayı sağlayacaktır. Bunun yanında günlük ağız bakımı olarak diş fırçalama, diş ipi kullanımı, dil temizliği, yağ çekme ve ağız probiyotiklerinin kullanılması ağız floranızın düzenli hale geçmesine yardımcı olacaktır.